Servisi/UslugeRadovi na cesti

Servisi/Usluge

Kontrola prometa
Autocestom A2 od Zagreba do Macelja upravlja se iz novog, modernog Centra za kontrolu prometa u COKPi Krapina (Centar za Održavanje i Kontrolu Prometa Krapina). Upravljanje autocestom kao i nadzor prometa se odvija kroz nekoliko kompleksnih sustava, međusobno povezanih (sustav video nadzora, promjenjiva prometna signalizacija, brojači vozila, senzori brzine kretanja, sustavi za detekciju i alarmiranje u slučaju požara, itd.), koji osiguravaju znatno veću efikasnost u pružanju usluga od strane Operatera, i znatno veću sigurnost i komfor pri putovanju za vozače na autocesti Zagreb - Macelj.
 
Kamere i sustav video nadzora osiguravaju vizualnu kontrolu nad prometnim tokovima na čvorovima, samoj autocesti, te drugim cestovnim objektima - osobito tunelima. Neki od tunela su opremljeni sa alarmima za detekciju na primjer za vozila koje se kreću u krivom smjeru, zaustavljena vozila, i sl.
 
Promjenjiva prometna signalizacija ima aktivne portale na otvorenim dijelovima autoceste koji se koriste kako bi prikazivali informacije potrebne vozačima - o vremenskim uvjetima, temperaturi, eventualnim incidentima, akcidentima, preusmjeravanjima prometnih tokova, radovima na autocesti, itd.
 
Svi portali se mogu kontrolirati i upravljati automatski i manualno/ručno. U automatskom modu, za upravljanje portalnom signalizacijom, informacije prikupljene iz meteoroloških stanica se prosljeđuju, analiziraju, i koriste kako bi se prikazale potrebna ograničenja na Promjenjivim prometnim znakovima u skladu sa pojavom magle (vidljivost), vlažnosti, vjetra i leda.
 
 
Održavanje autoceste
Radovi održavanja na autocesti se dovijaju sukladno Godišnjem Planu Održavanja. Plan je napravljen sukladno odredbama propisanim u važećim Hrvatskim zakonima i regulativama. Podijeljen je u 12 mjesečnih planova.
 
 
Zimska služba
Zimska služba je organizirana svake zimske sezone od 1. studenog do 31. ožujka (iznimno za Dionicu od Krapine do Macelja od 15.listopada do 15. travnja) iz dva centra za održavanje: Centar za Održavanje Mokrice i Centar za Održavanje i Kontrolu Prometa Krapina.
 
Održavanje tijekom zimske službe je planirano sukladno dokumentu pod nazivom - Plan zimske službe održavanja. Sve aktivnosti kontroliraju i nadziru Ophodari koji su u konstantnoj službi na autocesti, te Kontrolori prometa iz COKPe Krapina koji nadziru stanje na autocesti kroz sustave za nadzor i kontrolu prometa, koji primaju i obrađuju relevantne informacije poput meteoroloških podataka, informacija o prometu i kada je potrebno, pružaju potrebnu uslugu.
 
 
Održavanje opreme
Sukladno Ugovoru o Održavanju Autoceste sklopljenom između Koncesijskog društva AZM d.o.o. i Operatera, EGIS ROAD OPERATION CROATIA d.o.o. je odgovoran za redovito održavanje sve fiksne opreme na autocesti. Održavanje se provodi sukladno godišnjim, mjesečnim, tjednim i dnevnim planovima održavanja na svim sustavima implementiranim duž trase autoceste. (sustav naplate cestarine, sustav kontrole i upravljanja prometom, sustavi video nadzora, sustavi ventilacije u tunelima, sustavi nadzora i kontrole opskrbe električnom energijom, sustav SOS telefona, sustav meteoroloških stanica, itd ).
 
 
Brojevi za hitne slučajeve
Državna služba za zaštitu i spašavanje - 112
Hitna pomoć - 194
Policija - 192
Vatrogasci - 193
Prometna policija Lučko - 01 6530870
Prometna policija Krapina - 049 374309
Kontrola prometa EROC - 049 382835 ili 098 9843005
HAK - 1987
 
sjedište: EGIS ROAD OPERATION
CROATIA d.o.o.
Martićeva 47
10 000 Zagreb
Hrvatska
podružnica/glavni ured - COKPa Krapina: EGIS ROAD OPERATION CROATIA d.o.o.
Velika Ves 116/a, Lepajci, 49000 Krapina, Hrvatska
tel: + 385 (0)49 382 888
fax: +385 (0)49 382 833
e-mail: office@egis.hr
info.naplata@egis.hr
izvanredni.prijevoz@egis.hr
koncesionar: Autocesta Zagreb-Macelj d.o.o.
 
osnivač: EGIS Group